Jadłospis tygodnia

 

Stołówka

INFORMACJE O ZAPISACH NA OBIADY I DO ŚWIETLICY
NA ROK SZKOLNY 2023/2024

Szczegółowe informacje dla budynków szkoły:

Ociosowa                                                             Kominka

 

JADŁOSPIS

25.03.2024 – 29.03.2024 r.

DATA

RODZAJE POTRAW

SKŁADNIKI POTRAW
z zaznaczonymi alergenami

PONIEDZIAŁEK

08.04.2024

I danie: Zupa ziemniaczana

II danie: Zapiekanka makaronowa z szynką
Sałata lodowa z sosem jogurtowym

Kompot rabarbar-truskawka

I danie: ziemniaki, boczek wędzony, marchew, pietruszka, seler, por, kości wędzone, makaron zacierka(pszenica), sól, pieprz

 II danie:  makaron(pszenica), szynka, pieczarki, papryka, cebula ,ser żółty, jaja, śmietanka 30%

- sałata lodowa, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz

-woda, rabarbar, truskawka

WTOREK

09.04.2024

I danie: Bulion z kaszy manny

II danie: Stek z cebulką ziemniakami

Surówka colesław

Kompot z czarnej porzeczki

I danie: ziemniaki, kasza manna, marchewka, pietruszka, seler, por, porcje rosołowe, skrzydło z indyka, sól, pieprz

II danie: ziemniaki, filet z kurczaka, karkówka, cebula, czosnek, jaja, bułka tarta(pszenica), sól, pieprz

- kapusta, marchew, cebula, majonez,śmietana18%, sól, pieprz

-woda, czarna porzeczka, cukier, cytryna

ŚRODA

10.04.2024

 

I danie: Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą

II danie: Parowce z sosem truskawkowym

Sok jabłkowy

owoc

 

 

I danie: ziemniaki, kapusta kiszona ,kiełbasa,  marchewka, seler, por, pietruszka, kości wieprzowe, sól, pieprz
 

II danie: mąka, drożdże, jaja, śmietana 18%, truskawki, cukier

-woda, koncentrat soku jabłkowego

CZWARTEK

11.04.2024

I danie: Zupa jarzynowa

II danie: Indyk w sosie curry z ryżem

Surówka z marchewki, selera i jabłka

Woda z cytryną i pomarańczą

I danie: ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa, brokuły, kapusta, marchew, seler, por, pietruszka, porcje rosołowe,śmietana18%, sól, pieprz

II danie: ryż, filet z indyka, śmietana30%, mąka (pszenica), cebula, curry, sól, pieprz
-marchew, seler, jabłko, jogurt naturalny, sól, cukier,  pieprz
-woda, cytryna, pomarańcz, cukier

PIĄTEK

12.04.2023

I danie: Zupa fasolowa
 

II danie: Ryba w cieście ziemniakami

Surówka z ogórka kiszonego z cebulą
Sok pomarańczowy

I danie: ziemniaki, fasola ,kiełbasa,  marchewka, seler, por, pietruszka, kości wieprzowe, sól, pieprz
 

II danie: filet z miruny, jaja, mąka(pszenica), sól, pieprz
- ogórek kiszony, cebula, musztarda, olej, sól, pieprz

- woda, koncentrat soku pomarańczowego

JADŁOSPIS 
01.04.2023 - 05.04
.2023 r.

DATA

RODZAJE POTRAW

SKŁADNIKI POTRAW
z zaznaczonymi alergenami

PONIEDZIAŁEK

15.04.2024

I danie: Zupa ogórkowa

II danie: Spaghetti carbonare

Surówka z pekińskiej kapusty z kukurydzą

Kompot jabłkowy

I danie:  ziemniaki, ogórek kiszony, marchew, pietruszka, seler, por, porcje rosołowe, śmietana 18% sól, pieprz

II danie: makaron ( pszenica),filet z kurczaka, boczek, ser żółty, cebula, masło, olej, czosnek, sól, pieprz

-kapusta pekińska, marchew, kukurydza, cebula, jogurt naturalny, sól ,pieprz

-woda, jabłko, cukier

 

WTOREK

16.04.2024

I danie: Zupa pomidorowa z makaronem

II danie: Nugetsy z kurczaka

Mizeria ze szczypiorkiem

Kompot agrest-śliwka

pomarańcza

I danie: makaron(pszenica) koncentrat pomidorowy, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%( z mleka), porcja rosołowa, sól, pieprz

II danie: ziemniaki, filet z kurczaka, jaja, bułka tarta  (pszenica), sól, pieprz

-ogórek zielony, szczypior, śmietana18%

 -woda, śliwka, agrest, cukier

ŚRODA

17.04.2024

I danie: Barszcz czerwony zabielany

II danie: Pierogi ruskie z okrasą i śmietaną

owoc

Kompot truskawkowy

I danie: ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, seler, por, porcje rosołowe, śmietana18%, sól, pieprz

II danie: ziemniaki, twaróg, mąka, śmietana 18%,cebula, boczek, sól, pieprz

-woda, truskawki, cytryna, cukier

CZWARTEK

18.04.2024

I danie: Zupa kalafiorowa

II danie: Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Kompot wiśniowy

I danie: Ziemniaki, kalafior, marchewka, seler, por, porcje rosołowe, skrzydło, śmietana 18%, sól, pieprz

II danie: szynka wp, cebula, czosnek, mąka (pszenica),  sól, pieprz, cukier

-kasza jęczmienna

-czerwona kapusta, jabłko, olej rzepakowy, sól, pieprz

- woda, wiśnia, cukier

PIĄTEK

19.04.2023

I danie: Zupa krem z pieczarek z muszelkami

II danie: Filet z dorsza w warzywach z ziemniakami

Sok pomarańczowy

Owoc

I danie: makaron (pszenica), pieczarki, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%( z mleka), porcja rosołowa, sól, pieprz

II danie: ziemniaki, filet z dorsza, mąka (pszenica)

- marchew, pietruszka, koncentrat pomidorowy,  cebula, seler, sól pieprz

- woda, koncentrat soku pomarańczowego

INFORMUJEMY:

  • Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, tymianek, bazylia, zioła prowansalskie ,papryka słodka mielona, curry, kurkuma, pieprz ziołowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami producentów, mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy.
  • W jadłospisach podkreśleniem wyszczególniane są produkty mogące powodować  alergie.
  • Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy
  • Dzieci mają dostępną wodę do picia
  •  Do przygotowania 40 l. kompotu dajemy 0,800g. cukru

W przypadku wykorzystywania do przygotowywania posiłków wędlin (np. kiełbasa, boczek wędzony) lub innych gotowych składników (np. majonez) informacje nt. ich składu i alergenów są dostępne u intendenta

 

 

 

KARTA ZGŁOSZENIA NA OBIADY       REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ

 

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale: