Jadłospis tygodnia

 

Stołówka

INFORMACJE O ZAPISACH NA OBIADY I DO ŚWIETLICY
NA ROK SZKOLNY 2023/2024

Szczegółowe informacje dla budynków szkoły:

Ociosowa                                                             Kominka

 

JADŁOSPIS

13.05.2024 – 17.05.2024 r.

DATA

RODZAJE POTRAW

SKŁADNIKI POTRAW
z zaznaczonymi alergenami

PONIEDZIAŁEK

13.05.2024

I danie: Zupa minestrone

II danie: Gyros z kurczaka

Sałata zielona z rzodkiewką

Ziemniaki

Kompot porzeczkowy
owoc

I danie: ziemniaki, makaron muszelka(pszenica),fasolka szparagowa, marchewka, cukinia, seler, pietruszka, por, seler naciowy, groszek, papryka , porcja rosołowa, sól, pieprz

II danie: filet z kurczaka, sól, pieprz, olej rzepakowy, przyprawa do gyrosa

-sałata, rzodkiewka, śmietana18%, sól, pieprz

- woda, czarna porzeczka, cukier

WTOREK

14.05.2024

I danie: Zupa ziemniaczana

II danie: Spaghetti bolognesse z serem żółtym

Ogórek korniszon

Kompot wiśniowy

I danie: ziemniaki, makaron zacierka(pszenica), boczek wędzony,  marchew, pietruszka, seler, por, kości wieprzowe. sól, pieprz

II danie: makaron (pszenica), karkówka,  wołowina zrazowa, koncentrat pomidorowy, cebula, ser żółty (z mleka), olej, czosnek, sól, pieprz

- ogórek korniszon

-woda, wiśnia  mrożona , cukier


ŚRODA

15.05.2024

 

I danie: Zupa szczawiowa z jajkiem

II danie: Ryż z polewą truskawkową

Woda z cytryną

Owoc

 

 

I danie: ziemniaki, szczaw, jajka, marchew, pietruszka, seler, por, porcje rosołowe, śmietana18%(z mleka), sól, pieprz

II danie: ryż,  truskawka, śmietana 18%(z mleka), cukier

- woda, cytryna

CZWARTEK

16.05.2024

 

                                  DZIEŃ WOLNY

 

 

                           DZIEŃ WOLNY

PIĄTEK

17.05.2024

I danie:  Zupa pomidorowa

II danie: Gulasz wołowy z kluskami śląskimi

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Sok pomarańczowy

I danie: makaron(pszenica), koncentrat pomidorowy, marchew, pietruszka, seler, por, porcja rosołowa, skrzydło z indyka, śmietana 18%(z mleka), sól, pieprz,

II danie: ziemniaki, mąka ziemniaczana, mąka (pszenica), wołowina zrazowa, cebula, czosnek, musztarda, sól, pieprz

- kapusta czerwona, marchew, jabłka, cebula, cukier, sól, pieprz

-woda, koncentrat soku pomarańczowego,

JADŁOSPIS 
20.05.2023 - 24.05
.2023 r.

DATA

RODZAJE POTRAW

SKŁADNIKI POTRAW
z zaznaczonymi alergenami

PONIEDZIAŁEK

20.05.2024

I danie: Zupa ogórkowa
II danie: Kaszotto z kaszy pęczak z warzywami

Kompot truskawkowy

Owoc

 

I danie: ziemniaki, ogórek kiszony, porcja rosołowa, skrzydła z indyka, marchew, pietruszka, seler, por, sól, pieprz, śmietana18%

II danie: kasza pęczak, pieczarki, papryka, brokuły, cukinia, por, filet z kurczaka, cebula, sól, pieprz

- woda, truskawki, cukier

WTOREK

21.05.2024

I danie: bulion z kaszą manną

II danie: Kotlet Bożenki z serem żółtym

Ziemniaki

Mizeria ze szczypiorkiem

Kompot śliwkowy

 

I danie: ziemniaki, kasza manna, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, porcja rosołowa, skrzydło z indyka, natka pietruszki, sól, pieprz

II danie: ziemniaki, filet z kurczaka, ser żółty, jaja, mąka pszenna, olej, sól, pieprz

-ogórek zielony, śmietana18%, szczypior

- woda, śliwka, cukier

ŚRODA

22.05.2024

I danie: Zupa Shrek z grzankami

II danie: Łosoś wędzony z makaronem  i sosem śmietanowym

Sałatka grecka

Sok pomarańczowy

Owoc

I danie: ziemniaki, brokuły, marchew, pietruszka, seler, por, porcja rosołowa, skrzydło z indyka, śmietana18%, sól, pieprz,

- pieczywo pszenno-żytnie, zioła

II danie: Makaron(pszenica), łosoś wędzony, śmietanka 30% cebula, sól, pieprz, zioła

-sałata lodowa, pomidory koktajlowe, ogórek zielony, papryka, cebula czerwona, olej , zioła, miód, musztarda

-woda, koncentrat soku pomarańczowego

CZWARTEK

23.05.2024

I danie: Botwinka wiosenna
II danie: Pyzy z mięsem

Surówka z marchewki, selera i jabłka

Kompot wiśniowy

I danie: ziemniaki, botwinka, buraki, marchewka, pietruszka, seler, por, porcje rosołowe, skrzydło z indyka, śmietana 18%(z mleka), sól, pieprz

II danie: mąka pszenna, jaja, ziemniaki, łopatka, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz

-marchew, seler, jabłko, jogurt naturalny, sól, cukier

- woda, wiśnia, cukier

PIĄTEK

24.05.2024

I danie: Zupa pieczarkowa

II danie: Gulasz z indyka

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i kukurydzą

Ziemniaki

Sok jabłkowy

Owoc

I danie: ziemniaki, pieczarki, marchewka, seler, pietruszka, por, porcja rosołowa, śmietana 18%(z mleka),  sól, pieprz

II danie: udziec z indyka trybowany, cebula, czosnek  ,miód, musztarda mąka pszenna, sól, pieprz,

- kapusta pekińska, papryka, kukurydza, cebula, śmietana 18%, majonez, sól, pieprz,

- woda, koncentrat soku jabłkowego

INFORMUJEMY:

  • Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, tymianek, bazylia, zioła prowansalskie ,papryka słodka mielona, curry, kurkuma, pieprz ziołowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami producentów, mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy.
  • W jadłospisach podkreśleniem wyszczególniane są produkty mogące powodować  alergie.
  • Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy
  • Dzieci mają dostępną wodę do picia
  •  Do przygotowania 40 l. kompotu dajemy 0,800g. cukru

W przypadku wykorzystywania do przygotowywania posiłków wędlin (np. kiełbasa, boczek wędzony) lub innych gotowych składników (np. majonez) informacje nt. ich składu i alergenów są dostępne u intendenta

 

 

 

KARTA ZGŁOSZENIA NA OBIADY       REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ

 

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale: