Jadłospis tygodnia

 

Stołówka

INFORMACJE O ZAPISACH NA OBIADY I DO ŚWIETLICY
NA ROK SZKOLNY 2024/2025

Szczegółowe informacje dla budynków szkoły:

Ociosowa                                                             Kominka

 

JADŁOSPIS

25.11.2024 – 06.12.2024 r.

DATA

RODZAJE POTRAW

SKŁADNIKI POTRAW
z zaznaczonymi alergenami

PONIEDZIAŁEK

25.11.2024

I danie:

Zupa szczawiowa z jajkiem

II danie:
Potrawka z kurczaka z ryżem

Sałata lodowa z sosem jogurtowym

Kompot rabarbar-truskawka,

I danie: szczaw, jaja, ziemniaki, seler, por, pietruszka, marchew czosnek, sól, pieprz, śmietana18%(z mleka)

II danie: ryż,  filet z kurczaka, groszek, marchewka, cebula, mąka pszenna, śmietana 18%, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz

-sałata lodowa, jogurt naturalny, sól, pieprz

-woda, rabarbar, truskawka

WTOREK

26.11.2024

I danie:

Bulion z kaszy manny

II danie:

Nuggetsy

Mizeria ze szczypiorkiem

Ziemniaki

Kompot z czarnej porzeczki

 

 

I danie: ziemniaki, kasza manna, seler, por, pietruszka, marchew, porcje rosołowe, skrzydło z indyka sól, pieprz,

II danie: ziemniaki, filet z kurczaka jaja, mąka pszenna, bułka tarta(pszenica) ,olej rzepakowy, sól, pieprz

- ogórek zielony, śmietana18 %(z mleka), szczypior sól, pieprz

-woda, czarna porzeczka, cukier, cytryna


ŚRODA

27.11.2024

 

I danie:

Barszcz czerwony zabielany

II danie:

Makaron z serem

Sok jabłkowy , banan

 

 

I danie: buraki, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, porcje rosołowe, czosnek, śmietana 18% (z mleka), sól, pieprz

II danie: makaron świderki(pszenica), twaróg, śmietana 18%( z mleka), cukier, cukier waniliowy

-woda, koncentrat soku jabłkowego

-banan

 

CZWARTEK

28.11.2024

I danie:
Zupa ziemniaczana

II danie:
Polędwiczka w sosie własnym z kaszą bulgur

Sałatka z buraczków z cebulą

Sok pomarańczowy

 

I danie: ziemniaki, makaron zacierka(pszenica), boczek wędzony marchew, pietruszka, seler, por, kości wp., sól, pieprz

II danie: kasza bulgur,  polędwiczka wieprzowa, cebula, mąka pszenna, czosnek, sól, pieprz

-buraki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz

- woda, koncentrat soku pomarańczowego

 

 

PIĄTEK

29.11.2024

I danie:

Zupa jarzynowa

II danie:

Miruna w cieście

Ziemniaki

Surówka z kapusty kiszonej i jabłka
Woda z cytryną i pomarańczą

 

 

I danie: ziemniaki, kalafior, brokuły, marchew, pietruszka, seler, por, porcje rosołowe., śmietana 18% (z mleka ),sól, pieprz

II danie: ziemniaki, filet z miruny jaja, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz

-kapusta kiszona, marchewka, jabłko, cebula ,cukier, sól, pieprz

-woda, cytryna, pomarańcz, cukier

 

 

JADŁOSPIS 
02.12.2024 - 06.12
.2024 r.

DATA

RODZAJE POTRAW

SKŁADNIKI POTRAW
z zaznaczonymi alergenami

PONIEDZIAŁEK

02.12.2024

I danie:
Krupnik z kaszy jęczmiennej

II danie:
Spaghetti bologness z serem żółtym

Ogórek korniszon

Kompot wieloowocowy

- I danie: ziemniaki, kasza jęczmienna ,kości wieprzowe marchew, pietruszka, seler, por, sól, pieprz

II danie: makaron(pszenica), koncentrat pomidorowy, wołowina zrazowa, karkówka, cebula, marchew, mąka pszenna, ser żółty (z mleka), sól, pieprz, zioła

-ogórek korniszon

-woda, jabłko, truskawka, wiśnia, śliwka, cukier, cytryna

WTOREK

03.12.2024

I danie:

Rosół z makaronem

II danie:

Udko z pieca z ziemniakami

Mini marchewka z bułką tartą Kompot agrest-śliwka

I danie: makaron ( pszenica),marchewka, seler, pietruszka, por, porcja rosołowa, skrzydło z indyka , szponder wołowy, sól, pieprz

II danie: ziemniaki, udko, olej, sól, pieprz

-Mini marchewka, masło, bułka tarta (pszenica)

 -woda, śliwka, agrest, cukier, cytryna

ŚRODA

04.12.2024

I danie:

Zupa krem z czerwonej soczewicy z grzankami
II danie:

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną

Surówka z czerwonej kapusty

Kompot wiśniowy

 

I danie: ziemniaki, soczewica czerwona, marchewka ,seler, pietruszka, por, śmietana 18%(z mleka), sól, pieprz

-Pieczywo pszenne(pszenica), zioła

II danie: kasza gryczana, szynka, cebula, mąka pszenna, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz

-kapusta czerwona, jabłko, marchewka, cebula, olej rzepakowy, cukier, sól, pieprz

- woda, wiśnia, cukier

CZWARTEK

05.12.2024

I danie:
Zupa pomidorowa z makaronem

II danie:

Kotlet rybno-ryżowy z sosem koperkowym

Sałatka grecka

Sok pomarańczowy

I danie: makaron(pszenica),  koncentrat pomidorowy, porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%( z mleka),

II danie: ziemniaki, filet z miruny, ryż, jaja, mąka pszenna, bułka tarta(pszenica) , śmietana 18%, koper, sól, pieprz

- sałata lodowa, ogórek, pomidor, cebula czerwona, musztarda, olej rzepakowy, sól, pieprz

- woda, koncentrat soku

PIĄTEK

06.12.2024

I danie:

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą, pieczywo

II danie:

Parowce z sosem truskawkowym

Woda z cytryną

Słodka niespodzianka

I danie: kapusta kiszona, ziemniaki, kiełbasa śląska, marchew, pietruszka, seler, por, kości wp., sól, pieprz,

-pieczywo pszenno- żytnie i razowe( pszenica, żyto)

II danie: mąka pszenna, jaja, mleko, drożdże, truskawki, śmietana 18%( z mleka), cukier

-woda, cytryna, cukier

INFORMUJEMY:

  • Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, tymianek, bazylia, zioła prowansalskie ,papryka słodka mielona, curry, kurkuma, pieprz ziołowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami producentów, mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy.
  • W jadłospisach podkreśleniem wyszczególniane są produkty mogące powodować  alergie.
  • Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy
  • Dzieci mają dostępną wodę do picia
  •  Do przygotowania 40 l. kompotu dajemy 0,800g. cukru

W przypadku wykorzystywania do przygotowywania posiłków wędlin (np. kiełbasa, boczek wędzony) lub innych gotowych składników (np. majonez) informacje nt. ich składu i alergenów są dostępne u intendenta

 

 

 

KARTA ZGŁOSZENIA NA OBIADY       REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ

 

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale: